Annons
  1. Svenska
  2. Svenska

Hayat Ahmed - ”Min passion i livet är att hjälpa andra”

Växjö • Publicerad 11 april 2024
Hayat Ahmed.
Hayat Ahmed.Foto: Maha Nasser

Hayat Ahmed kommer från början från Eritrea, men hon bodde aldrig där. Hon växte upp i Egypten fram till 12 års ålder, sen flyttade hon till Sverige med sina föräldrar för att börja sin resa här med, kantad av såväl utmaningar som framgång. Hayat fick sin grund- och gymnasieutbildning i Växjö och studerade sen juridik i Storbritannien. Hon ville jobba på advokatbyrå, men olika omständigheter tvingade henne att återvända till Sverige utan att ha avslutat sin utbildning. Trots att hon var ensamstående mamma till sina barn kunde hon ta sig fram och hitta sin plats bland framgångsrika och ihärdiga individer. Hayat talar svenska, engelska, arabiska och hennes lands språk, tigrinska, men hon behärskar även andra afrikanska språk. Hon jobbade inom olika juridiska områden, omsorg, arbetsmarknad och översättning. För närvarande är hon ansvarig för företaget Jobcenter i Växjö. Hela vägen har hennes största motivation varit hennes kärlek till att hjälpa andra.

– Jag föddes i Eritrea, men på grund av kriget där och eftersom min far var politiker och arresterades så var vi tvungna att lämna Eritrea direkt efter att han kom ut ur fängelset. Så vi flyttade till Sudan, sedan till Egypten och sedan till Sverige. Jag gick i skolan och lärde mig språket snabbt och enkelt. Detta beror på att vi är från olika nationaliteter och redan talade flera språk.Jag växte sedan upp och fick min utbildning i Växjö, säger Hayat Ahmed.

Annons

När Hayat återvände till Sverige så var det med besvikelse och chock, som hon beskrev det. Hon var tvungen att glömma de fyra år hon studerade juridik i Storbritannien och återvända till Sverige för att söka efter ett yrke som kunde hålla henne flytande ekonomiskt.

– Anledningen till att jag kom tillbaka var min brors död, min mammas sjukdom och andra familjeförhållanden. På det så var jag ensamstående mamma till ett barn och gravid med det andra barnet. Jag kände besvikelse och chock när jag insåg att jag måste börja om från noll. Eftersom jag inte hade avslutat mina studier i juridik hade jag inget annat val än att arbeta inom vården. Mitt mål var att kunna försörja mig. Det var omöjligt för det ambitiös tjej, full av hopp, att förlita mig på socialbidrag. Jag nådde en punkt där jag arbetade heltid i ett fysiskt och psykiskt utmattande jobb samtidigt som jag tog hand om min sjuka mamma och mina barn. Jag var kvinnan som var tvungen att stå på fötterna och ta hand om alla men det fanns ingen som tog hand om henne. Jag försökte hålla samman och vara stark. Jag slutade till sist som vårdare för jag ville prova något annat. Jag tog jobb som översättare, och efter det tog jag hand om min sjuka mamma tills hon gick bort, säger Hayat Ahmed.

Hayat gav inte upp och gick för att söka hjälp hos ett av de idag kända Rusta och matcha företagen för att få jobb. Men Hayat istället för att de fixade ett jobb åt henne någon annanstans så fick hon jobb där. Hon utbildade till och med arbetslaget i hur man bemöter och hjälper människor.

Vad gör du nu?

– Jag öppnade en Jobcenter-franchise i Växjö. Jag ville testa idén och testa skillnaden. Jag föredrog att arbeta med företaget snarare än att arbeta privat. Vi nådde framgång och blev välkänt inom tre år.  För närvarande har vi cirka 45 till 50 arbetssökande.

Hur arbetar ni?

– Vårt arbetssätt är att hantera människor individuellt. Vi måste sitta och lyssna på varje person individuellt eftersom varje person är olik den andra och har sina egna problem och utmaningar. Vi ser inte människor som grupper. Även om samhället bedömer oss så. Vi är individer och problemen är individuella. Det är därför vi kartlägger och känner lär oss människors bakgrund, deras förmågor och tidigare yrken. När det gäller en arbetssökande som inte har tidigare erfarenhet, hänvisar vi honom till utbildning. Om han har erfarenhet försöker vi koppla honom till arbetsgivare. Vi betonar alltid vikten av att lära sig språket. Det första arbetsgivaren frågar om är språk, sedan kvalifikationer och erfarenhet. Utbildningen varierar utefter flera faktorer. Det handlar om tidigare kvalifikationer, ålder, förmåga att lära och viktigast av allt, viljan att lära eller arbeta. Det är väldigt lätt att hjälpa den som har en lust, men uppgiften blir svårare när vi försöker väcka lusten hos personen och ändra hans sätt att tänka. Det är våran största utmaning. Det kräver mycket arbete och individuell planering för varje person. För närvarande har jag en plan att bjuda in framgångsrika personer att hålla föreläsningar för våra kunder som söker arbete, för att motivera och inspirera dem genom att förmedla deras erfarenheter.

Vad vill du göra i framtiden?

– Jag vill studera personlighetsutveckling. Jag vill bli tränare och arbeta med att utbilda och utveckla medarbetare, och på så sätt lösa företags olika problem. Sen vill jag gå tillbaka till att studera juridik. Det tog mig nog lång tid innan jag bestämde mig för att fortsätta mina studier. Men det finns en korrekt tajming för allt. Jag vill fortsätta hjälpa andra. Min passion i livet är att hjälpa människor, det spelar ingen roll på vilket sätt, det kan vara genom stöd eller vägledning, eller så kan det till och med vara genom att sitta med dem, dricka kaffe med dem och lyssna på dem.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons