Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Islamiska skolan i Växjö firar 20-årsjubileum

Växjö • Publicerad 25 september 2022
Firandet av Växjö islamiska skolans 20-jubileum.
Firandet av Växjö islamiska skolans 20-jubileum.Foto: Maha Nasser

I lördags firade Växjö islamiska skola 20-årsjubileum. I firandet deltog ett stort antal elevers familjer med sina barn, och några politiker från kommunfullmäktige i Växjö var på plats.

– Vi är idag stolta över att Växjö islamiska skola är en av de bästa skolorna i Växjö och antalet barn ökar hela tiden. Lärarna är också universitetsutbildade och har kapacitet att undervisa. Dessutom finns ett stort samarbete mellan föräldrarna och skolan, säger Ismail Abu Helal, skolans verksamhetschef.

Annons

Under det två timmar långa firandet ingick bland annat invigningen av den nya skolgården som renoverats och byggts ut. Det var även en del tävlingar och sporter för barn.

– Den islamiska skolan är inte ett lönsamt företag som söker ekonomisk vinning. Men skolans inkomst går tillbaka till barnen, och det finns ingen vinst för en specifik person eller för en specifik part. Så vi kunde investera i skolgården på det här sättet. Projektet kostade mellan fyra och fem miljoner kronor. Vi har förvandlat trädgården från en gammal trädgård till en ny trädgård på ett modernt plan. Trädgården är inte stor men vi har utnyttjat varje centimeter positivt så att vi har kunnat skapa ett stort antal lekplatser av ett enkelt utrymme i ett modernt sätt för barnen att dra nytta av. Vi är glada över att vi lyckats skapa en bra miljö för barn och det är viktigt för oss att barnen mår bra och har ett gott hälso- och psykiskt tillstånd och på så sätt går vidare i sina studier och är aktiva i samhället.

Hur bidrar den islamiska skolan till att examinera en generation som kan bidra effektivt till samhället?

– Det är sant att skolans profil definierar det som islamiskt, men i själva verket är det bara en eller två lektioner per vecka där eleverna lär sig hur de ska bete sig i den islamiska religionen, i syfte att främja respekt för andra bland eleverna och respektera lagarna i det land där de finns. Den islamiska skolan bidrar också till att främja integration, även om det finns de som säger motsatsen. Skolan bidrar till en effektiv integration av barn i samhället eftersom de får en bra utbildning i skolan.

Ismail Abu Helal indikerar att de planerar att öppna en filial till skolan i Alvesta med anledning av den kontinuerliga ökningen av antalet elever.

– Vi vill inte avvisa något barn som vill studera här, då vi har 250 barn i dag och inte kan ta emot fler. Därför har vi en plan att bygga en filial till skolan i Alvesta eftersom vi har ett 100-tal barn som kommer från Alvesta med skolskjuts, säger han.

Finns det oro och farhågor för att den nya regeringen kommer att fatta beslut om att stänga religiösa skolor?

– Jag personligen är inte orolig för någonting. För vi utför ett uppdrag i samhället, och jag ser att samhället är en förmånstagare av det. Tyvärr ser vissa politiker inte detta. Om de tittar noga kommer de att upptäcka att skolan ger bra tjänster till samhället och de kommer att arbeta för att stödja den, inte avskaffa den. Jag tror att religiösa skolor generellt erbjuder något som saknas i samhället för tillfället, det är att lära eleverna värderingar och principer och det är något som måste bevaras.

bild 1/4
Firandet av Växjö islamiska skolans 20-jubileum.
Firandet av Växjö islamiska skolans 20-jubileum.
Firandet av Växjö islamiska skolans 20-jubileum.
Firandet av Växjö islamiska skolans 20-jubileum.
Firandet av Växjö islamiska skolans 20-jubileum.
Firandet av Växjö islamiska skolans 20-jubileum.
Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons