Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Maha Nasser: Jag kommer inte att fira det nya året

En krönika av Maha Nasser.
Maha Nasser
Växjö • Publicerad 4 januari 2024
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Maha Nasser.
Maha Nasser.Foto: Privat

Jag var glad och ville skriva om julens magi och välkomna det nya året. Jag ville skriva om låten ”Midnatt råder”, en svensk julsång som jag älskar väldigt mycket och som har en speciell inverkan på mitt hjärta. Jag älskar att sjunga den med små barn mellan vi höjer höger och vänster pekfinger i spänning när vi når ”Tip Tap”. Jag ville skriva om decembers magi, min favoritvintermånad. Jag ville skriva om julstämningens magi, juldekorationer och människors glädje över det nya året. Jag ville också prata om hur jag är fängslad av den här atmosfären, som jag älskar så mycket, och jag älskar tanken på att byta presenter. Även om jag inte växte upp i den här kulturen, har jag hittat mig i en del av den. Jag ville skriva om glada saker, men jag kom ihåg julgranen dekorerad med blod och de oskyldiga lik i Gaza, så den stal min glädje och förstörde min högtid.

Trots alla svårigheter och utmaningar som vi har gått igenom de senaste åren och går igenom nu är det de svåraste och grymmaste händelserna sedan förintelsen som palestinierna utsätts för i Gazaremsan. Den här tiden i synnerhet förkroppsligar lidandet för människorna i Gaza. Medan världen firar och människor samlas runt bord fyllda med mat och dekorerade med gnistrande ljus och utbyter presenter inslagna i färgglada papper, finns det de som känner bitterheten av smärta, saknade på andra håll i världen. Medan små barn tar emot sina gåvor med glädje, är den enda gåvan som ges till barnen i Gaza döden. Medan människor njuter av familjens värme och utbyter samtal och minnen runt julbordet, har många individer i Gaza blivit hemlösa och har förlorat många av sina familjemedlemmar, och att fira med sina familjer och nära och kära har bara blivit en ouppnåelig dröm. När vi vandrar på gatorna och ser dekorationerna och gnistrande ljusen pryda hem och gator, vilket i sin tur bidrar till att skapa en festlig atmosfär och en känsla av glädje och häpnad. Dessa scener är inte de som Gazaborna ser på sina gator och hem. I år var deras gator dekorerade med blod och lik utspridda längs vägkanten. Det är inte känslan av glädje som fyller deras hjärtan, utan snarare känslan av panik, rädsla och sorg över de liv och egendom de har förlorat. Lidandet där är nästan outhärdligt. De möter ödet död, tortyr och folkmord, inte av någon anledning, utan för att de befinner sig i det geografiska området. Du är dömd till misär och ett tragiskt liv bara för att du är född i ett visst geografiskt område. Så du saknar livet i alla dess detaljer. Det finns människor som välkomnar det nya året utan sin familj och älskare, och det finns barn som välkomnar det nya året utan sina föräldrar. Andra är utan skydd för att skydda dem från vinterns kyla. Andra är utan mat för att stilla sin hunger. Det finns människor som ligger på sjukhus, skadade och saknade lemmar. Det finns de som möter livets bitterhet genom att stå i kö i dagar för att få 20 eller 30 liter vatten och samla ved för att laga den mat de kan få. Även att ladda sina mobiltelefoner kräver att de står i en lång, lång kö för att göra det. Kan du föreställa dig vad människor upplever i Gaza? Det är bortom beskrivning och fantasi. Alla förbereder sig nu för att välkomna det nya året med en känsla av hopp, förnyelse och förväntan om positiv förändring. Kanske har vissa förberett en lista med mål de vill uppnå under det nya året, men folket i Gaza dödas och deras drömmar dödas tillsammans med dem. Invånarna i Gaza har också drömmar och de vill uppnå dem, kanske är dessa drömmar väldigt enkla, som att äta en varm måltid med familjen eller sova lugnt på nätterna utan att höra ljudet av snäckor som faller på deras huvuden. Men deras drömmar dödas och begravs med dem. Det konstiga är att de fortsätter att drömma, även när de hör ljudet av snäckor som faller över deras huvuden och antalet offer ökar dag efter dag.

Annons

Jag skriver den här artikeln just nu, för jag vet mycket väl att julen, som alltid sammanfaller med nyårsfirandet, är en manifestation av kärlek, medkänsla och att ge. När du köper presenter och tänker på andras behov och önskningar för att göra dem lyckliga, motiverar mänsklighet och medkänsla dig att göra det. Så jag ville bara påminna er om det lidande som folket i Gaza upplever nu och vid denna speciella tid på året, när de mindre lyckligt lottade i Gaza behöver medkänsla och ge. Solidaritet, stöd, stöd och uppmaningar till vapenvila och ett slut på folkmordet är allt som Gazas folk behöver nu. De behöver vår solidaritet och stöd, och de behöver våra ansträngningar, hur enkelt det än är, för att få till stånd fred. De behöver det mer än de behöver donerade pengar. Alla måste sträva efter att begära en vapenvila och bombardering av Gazas stadsdelar. Alla ansträngningar måste göras som bidrar till att uppnå fred och lindra lidandet för människor i Gaza. Gazas folks lidande är inte bara en fråga om ögonblicket, människor i Gaza har lidit av konflikter under en lång tid. Som Gaza har bevittnat under åren, politisk oro, konflikter och humanitära kriser. Gazaborna har i åratal lidit av ekonomiska svårigheter, begränsad tillgång till basresurser och psykisk skada till följd av att de lever i konflikter och osäkerhet. Och nu utsätts de för folkmord. Det har blivit nödvändigt att belysa deras svåra situation och ge dem hjälp. Det är viktigt att uppmana till fred där och påbörja återuppbyggnaden av Gaza, återuppliva det ekonomiskt och tillhandahålla alla livsförnödenheter så att detta stackars folk kan stå på fötter igen och fortsätta livet utan att döda barns barndom och vuxna drömmar. Jag tror på den mänskliga anden och jag vet att människan är den verkliga kraften som kan vända utvecklingen. Därför ville jag uppmuntra er genom den här artikeln och jag ville att du skulle inspireras av kraften i att ge som julen förkroppsligar, som sträcker sig bortom bara utbytet av materiella gåvor. Eftersom julen förkroppsligar den anda av generositet, medkänsla och glädje som är resultatet av osjälviska handlingar. Julens sanna anda ligger i det mänskliga hjärtats generositet och dess medkänsla för andra. När vi firar, låt oss utöka våra idéer och ansträngningar och utöka vårt givande utanför vår omedelbara omgivning. Vi funderar på hur vi kan bidra till att lindra lidandet för dem som dör under bombning i Gaza. Hur kan vi sträcka ut en hjälpande hand till dem, vare sig genom donationer eller solidaritet, stöd och hjälp, och höja nivån av global medvetenhet om den orättvisa som människor utsätts för i Gaza.

Det finns en stark motsättning mellan firandet, glädjen och glädjen och smärtan och lidandet som folket i Gaza upplever vid denna tid. Men det som får oss att böja oss inför honom och lyfta våra hattar för honom i respekt är ståndaktigheten och tålamodet hos folket i Gaza mitt i denna prövning som de upplever. Även om de möter död, övergrepp och ofattbara utmaningar, fortsätter de att visa styrka, solidaritet och beslutsamhet att segra och överleva. Låt oss i det nya årets anda be för Gaza och önska det en framtid full av fred, välstånd och löftet om en bättre morgondag.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons