Annons
  1. Svenska
  2. Svenska

Maha Nasser: Kärlek är en oöverträffad kraft som överskrider den fysiska världens gränser

Maha Nasser
Växjö • Publicerad 30 april 2024
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Maha Nasser.Foto: Privat

Kärlek är en känsla av trygghet och tillhörighet. Det är den starkaste, djupaste, finaste och mest sublima mänskliga känslan. Kärlek finns i alla aspekter av mänsklig existens och det är energin som driver oss till empati och offer. Kärlek visar sig i många former, oavsett om det är romantisk kärlek vars berättelser är fyllda med dikter, litteratur och sånger eller de djupa band som kärleken skapar mellan familjemedlemmar. Det kan också vara medkänsla med främlingar. Kärlek överskrider gränser för tid, plats, hudfärg, språk och annat. Kärleken är kapabel att skapa mirakel bortom förståelse. Oavsett dess form har kärlek kraften att förändra oss inifrån och förändra livet omkring oss.

”Den här världen har stora problem från topp till botten, men den kan snabbt läkas med kärlek”, säger Jalal al din Rumi. Han säger också, ”De är upptagna med blod och förintelse, men vi är upptagna med att överleva. De slår krigets trummor och vi slår på kärlekens dito.” Världen är redan fylld till bredden av lidande och den enda kraft som kan stoppa detta lidande är kärlek. När man pratar om kärlek kan det låta extremt idealistiskt. Detta beror på att vi har glömt vår mänskliga sanning baserad på kärlek och empati och vi har glömt att kärlek är det som gör oss till fullständiga människor. Den är grunden för vår mänskliga upplevelse på jorden.

Annons

Endast kärlek kan koppla ihop hjärtan och själar och skapa ett djupt band mellan dem. Kärlek är kärnan i vår mänsklighet, våra ädla strävanden och grunden på vilket universum är byggt. Den överskrider den materiella världens gränser, lyfter oss till höjderna av andlig upplysning och väcker i den gränslösa potentialen som finns i var och en av oss. Endast kärlek har kraften att läka sår djupt i själen. Den har en medfödd förmåga att laga brustna hjärtan, trasiga själar och förena brutna relationer. Endast med kärlek kan vi förlåta dem som gjort oss orätt och endast kärlek kan hjälpa oss att acceptera andras olikheter. Det finns en ond kraft inom var och en av oss och endast ren kärlek kan undertrycka den och övervinna den.

En av de mest framträdande aspekterna av kärlek är dess förmåga att skapa mirakel. Kärlek är inte bara en förbigående känsla, det är en transformativ energi som kan förändra historiens gång. Otaliga berättelser genom tiderna vittnar om de extraordinära bedrifter som föds av kärlekens bestående närvaro. I vår nuvarande era har tecknade berättelser visat, på ett smart, avsiktligt och medvetet sätt, vikten av kärlek för att vederlägga hat och ondska. Till exempel i serien Snövit och de sju dvärgarna, när Snövit åt det förgiftade äpplet som hennes styvmor gav henne av hat, svartsjuka och hämnd. Snövit föll i koma och ingen kunde hjälpa henne. Till slut blev hon helad av en kyss från en man som älskade henne. Det var också kärleken som vann i filmen Frost. Det är inte ren fantasi eller bara en orealistisk överdrift som vi ser i tecknade serier och filmer. Snarare är det en tydligare, mer realistisk och djupare spegling av vad kärlek kan göra.

Kärlek är inte begränsad till bara människor. Vi är faktiskt de enda varelserna som inte kan älska varandra som de borde. Kärlek finns i sin renaste form mellan människor och djur och även djur emellan. Ibland kan en person söka efter villkorslös kärlek hos människor utan att finna den. Men det finns andra varelser som generöst kan ge oss denna kärlek. Till exempel kan husdjur ge oss just det, villkorslös kärlek.

Den ryske konstnären Reshetnikov förkroppsligade detta i sin målning: ”Älskade honom som en hund”. Målningen föreställer ett barn som återvänder från skolan och ser upprörd ut för att han misslyckats med sin utbildning. Hans mamma syns på bilden och skäller på honom och hans syskon som hånar honom. Detta samtidigt som hunden kramade honom och jublade över hans återkomst. Hunden gillade honom oavsett misslyckande eller framgång. Djuren älskar oss som vi är, oavsett om vi är unga eller gamla, rika eller fattiga, vackra eller fula. De älskar oss på alla sätt.

Ordspråket ”Den som saknar något kan inte ge det” är också förkroppsligat med kärlek. Den som saknar kärlek inte kan ge kärlek. Därför är det mycket viktigt att barn uppfostras med kärlek. Ofta är fattigdom inte ett problem om familjen kan ge sina barn kärlek. För kärlek är allt vi behöver oavsett om vi är unga eller gamla. En person kan glömma att han gick och la sig hungrig en natt, men han kommer aldrig att glömma grymheter som han utsattes för.

Barn som växer upp med kärlek kan ge den till andra och har förmågan att känna empati med människor och djur. I de flesta fall är människor som utsatts för grymhet i sin barndom inte lämpliga att bli föräldrar förrän de återhämtar sig från sin barndoms trauman. Denna process kan bara att ske medvetet.

Hur kan en person lära sig att älska? Jag åsyftar inte kärleken till sina barn och sin familj eftersom det är en medfödd kärlek. Jag menar heller inte kärleken till en partner eftersom det är en instinktiv kärlek. Jag menar att älska allt på jorden och acceptera andra som de är. En person kan älska när han når de högsta nivåerna av medvetenhet om verkligheten av sin existens i detta liv. Först i detta skede kan han överge hat, avund, själviskhet, rasism och andra negativa känslor. Han kan då höja sin medvetenhet och övervinnas av positiva känslor.

Genom att öka medvetenheten kan en person övervinna egot, vinna sitt krig mot det falska egot och bli mer ren. Vårt sanna krig i livet är vårt krig med egot och endast kärlek kan erövra det. När du når detta stadium kommer du att ha vunnit denna inkarnation och denna upplevelse på jorden. Låt kärleken tämja djuret inom dig och hjälpa dig att nå den gränslösa potentialen som finns inom dig. Den dagen du övervinns av känslor av kärlek till allt omkring dig kommer det omöjliga att ta slut i ditt liv.

Att öka medvetenheten tar dig tillbaka till ditt sanna jag, till ditt ursprung och din barndom. Du är ren och oskyldig precis som när du kom till denna värld. Endast i detta fall stiger dina frekvenser för att balansera med universums frekvenser och attraktionsenergin aktiveras i dig. En person kan gå igenom smärtsamma upplevelser, som i sin tur renar hans själ och för honom till detta tillstånd av kärlek.

Det jag säger kan verka naivt, men alla som har gått igenom en resa av medvetenhet in i jagets djup kommer att förstå vad jag menar. Jag kan säga att vi lär oss att älska efter att ha upplevt förtvivlan och smärta tills vi når kärleken. Kärlek börjar när vi lär oss att älska oss själva först. Sedan lär vi oss att älska allt som omger oss, och vi försonas med oss själva. Släpp loss kärleken och var kär i dig själv och de omkring dig. ”Var inte utan kärlek, så att du inte känner dig död. Dö i stället med kärlek och håll dig vid liv för alltid”, säger Jalal al din Rumi. Han säger också: ”Utanför detta rätt och fel finns det en plats, där det bara finns kärlek. Låt oss mötas där.”

Annons
Annons
Annons
Annons