Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Kronoberg bokmässa - en del av Växjös profil som litteraturstad

Växjö • Publicerad 28 november 2023
Dalal Abdel Ghani.
Dalal Abdel Ghani.Foto: Maha Nasser

Växjö bibliotek och Det fria ordets hus arrangerade Kronobergs bokmässa i samarbete med Växjö kommun, Region Kronoberg och Litteratur Kronoberg. Det är årets bokfest i Kronobergs län. I bokmässan, som hölls i Växjö kommunhus, deltog många utställare, författare, illustratörer, översättare, musiker, förlag och litterära föreningar.

– Kronobergs bokmässa blir som en samlingsplats. Det är mycket möten, både mellan författarna och utställarna, men också med invånarna i Kronoberg. Man får möta de som skriver och ger ut böcker. Det är flera författare som lär känna varandra och sen blir kompisar. Senare kan det skapa samarbeten och partnerskap. Idag är det ett 70-tal deltagare i utställningen, men vi brukar vara det dubbla, men det är lite mindre plats här än på biblioteket. Så vi har fått säga nej till hälften som vill vara med. Det är en väldigt begränsad bokmässa i år, säger Ella Styf, en av arrangörerna på Växjö bibliotek.

Annons

Under utställningen var det många evenemang, föreläsningar, paneldiskussioner, livemusik och andra evenemang.

Kronobergs bokmässa.
Kronobergs bokmässa.Foto: Maha Nasser

– Idag finns det många utställare och många föreläsningar, både kortare och längre. Sen har vi workshops också. Skrivar- och berättarworkshops. Det finns även workshops för ungdomar där vi lär dem hur man gör låtar. Vi har lite livemusik också, säger Ella Styf och Martina Wickelgren från Växjö bibliotek.

Många författare deltog i utställningen, både de med många böcker och publikationer och nya författare som deltog i utställningen för första gången. Dalal Abdelgani, författare till många böcker på svenska och arabiska, var på plats med sina böcker som gavs ut 2023.

– I början av 2023 gav jag ut boken ”Mellan mina revben” som är en bok på svenska som kretsar kring en mamma och hennes dotter som reser från Sverige på semester. Ett problem uppstår med dottern under deras resa och mamman hjälper henne, men mamman går igenom en sorg som hon tidigare upplevt i sitt hemland. Den andra boken är på arabiska under titeln ” Fallrepet”, jag tänkte att den skulle vara på arabiska, med inriktning den arabiska läsaren och samtidigt skulle den kunna användas här i Sverige som referens. Boken syftar till att förändra bilden som spridits om Sverige det senaste året, till exempel att ”Sverige är ett land som kidnappar muslimska barn” och andra rykten har spridits nyligen om att barn förs bort av socialtjänsten. Så boken handlar om lagen om skydd av unga. Jag skrev historien om en familj, för att förtydliga och förbättra de stereotyper som har spridits om Sverige nyligen. Jag hoppas att boken ska översättas av officiella institutioner, säger Dalal Abdel Ghani.

Kronobergs bokmässa.
Kronobergs bokmässa.Foto: Maha Nasser

Många nya författare som deltar med sina böcker för första gången deltog också i utställningen. Bland dessa författare finns fristadsförfattaren Aslı Ceren Aslan, som uttryckte sin glädje och entusiasm över att delta i utställningen för första gången med sin bok ”Bara vi själva kan rädda varandra”.

En av de nya författarna var Rebecka Linander, som deltog med sin första bok ”Drakväktarna, hotet från dom nattsvarta”.

– Jag har med mig en bok idag, ”Drakväktarna, hotet från dom nattsvarta”. Det är del ett i en fantasyserie för barn och unga. Den riktar sig till ungefär åldrarna 9 till 12. Det här är min första bok, och jag debuterade med den i maj. Nu skriver jag ju på andra delen, så jag håller på med den och redigerar den. Det känns faktiskt jättebra och det är väldigt roligt och äntligen ha fått ge ut en bok, säger Rebecka Linander.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons