Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Maha Nasser: Nostalgi efter det förflutna

Maha Nasser
Växjö • Publicerad 19 december 2021
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Maha Nasser.
Maha Nasser.Foto: URBAN NILSSON

Det antas att ju mer vi utvecklas och avancerar inom tekniken och människan blir mer civiliserad än tidigare, blir tiden vi lever i en av de bästa epoker någonsin. Men detta är inte vad som händer. För vi är inte tacksamma för vad vi är nu, och vi anser inte heller att vår nuvarande era är en av de bästa. Trots teknikens framsteg och trots att livet blivit lättare sedan tidigare. Men det finns ett stort missnöje och nostalgi efter det förflutna. Särskilt till tiden efter femtiotalet fram till millenniet. Vad saknar folk för att känna den där nostalgin för den perioden?

Om en bild från det förflutna faller i din hand, eller du kommer ihåg ett specifikt spel du spelat tidigare, eller en specifik måltid du ätit tidigare, eller du hörde en gammal låt, kanske du är nostalgisk för den perioden och önskar dig kunde gå tillbaka i tiden. Nostalgi är en försvarsmekanism inför andlig alienation. Det är en känsla av nostalgi för det ideala förflutna från vilket vi undermedvetet utesluter dåliga stunder. Det betyder att nostalgi efter det förflutna inte är relaterad till det faktum att det som hände i det förflutna redan var perfekt och vackert, eftersom man nu kan leva de bästa dagarna i sitt liv och ändå längtar efter det förflutna. Den nostalgin får oss att känna två olika och motsägelsefulla känslor på samma gång, en vacker känsla att få tillbaka glada minnen och samtidigt en sorglig känsla för det förflutna som inte kommer tillbaka. Oftast man nostalgi efter barndoms- och ungdomsperioden just för att den perioden är förknippad med mental glädje och stadiet att uppleva saker för första gången. Visst, vi går igenom många svåra upplevelser i det skedet, men sinnet övertygar dig om att den perioden var perfekt och de vackraste dagarna i vårt liv, men om den kommer tillbaka kommer vi verkligen att hata den. Vi är också nostalgiska efter det förflutna när vi flyttar från ett stadium till ett annat, oavsett om detta stadium är ålder, socialt eller rumsligt.

Annons

Individens nostalgi efter sitt förflutna är ett vetenskapligt och naturfenomen som förekommer hos alla människor, med undantag för människor vars förflutna var mörka, eftersom de inte gillar att minnas något av det. Men Idag bevittnar vi dock en kollektiv nostalgi efter det förflutna. Där krig och tekniska framsteg har orsakat en stor våg av nostalgi bland alla åldersgrupper. I länder som lider av krig, ekonomiska och säkerhetsmässiga försämringar, och lever många aktuella problem. Deras sätt att fly från allt detta är att minnas det förflutna och beklaga det. Det finns en stor och kollektiv nostalgi efter det förflutna. Människor reflekterar sin nostalgi genom dramer som förkroppsligar perioden på 1970- och 1980-talen. Reproduktion av gamla sånger. Förutom att publicera gamla bilder och låtar och installera videoklipp som refererar till värmen, enkelheten och skönheten från det förflutna. De pratar mycket om det förflutna på alla sociala medieplattformar. Människor längtar efter tillgivenhet mellan familjemedlemmar och grannar, och längtar efter tider när de tittade på tv tillsammans. De längtar efter sina gamla ägodelar, gamla kläder och gamla sånger. De längtar efter de tider de tillbringade tillsammans som familj och som vänner. Det österländska samhället kallar den tiden för "den vackra tiden". Och de kallar dåtidens artister, "den vackra tidens artister". Detta är inte begränsat till vissa folk utan andra, det jag märker är att alla längtar efter den perioden och önskar att den skulle komma tillbaka. De ser det förflutna som enkelhet, tolerans och oskuld, och menar att denna period är en period som kännetecknas av enkelhet, tolerans, en känsla av tillhörighet till familjen och en känsla av att tillhöra hemlandet. Och att människor på den tiden hade fler värderingar och principer än vad de har nu. Krigets lidande skapade längtan efter en känsla av trygghet och lugn. I takt med att tekniska framsteg förändrar samhällen blev människor påverkade av varandra och påverkas ofta av negativa saker mer än positiva. Dessutom skapade sociala medier en lucka i samhället. Där människor idag bor i ett hus, men de nästan inte ses eller inte pratar med varandra. Trots fördelarna med sociala medier för att skapa vänskapsrelationer och föra avståndet mellan familj och vänner, har man lyckats skilja dem åt också. Den konstgjorda idealism som innehållsskapare visar har skapat ett slags elände för vissa, eftersom de inte lever ett idealiskt liv, även om allt som dyker upp i sociala medier inte är verkligt och överdrivet.

Så, är det nostalgi, eller har vi faktiskt förlorat fler saker, värderingar och principer som förkroppsligas i det förflutna än nuet? Inbillar vi oss att allt var bra och att alla var nöjda, eller kände de också elände och även nostalgiska för tidigare perioder? Har krig, katastrofer och tekniska framsteg gjort denna värld full av falskhet till dess yttersta rand?

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Annons
Annons
Annons
Annons