Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Shereen Ghazzawi försöker övervinna utmaningarna i det nya samhället – hjälper kvinnorna att integreras

Shereen Ghazzawi till Mosaik:
– Sverige är ett land som tar fram talanger. Vi har talanger men har aldrig haft möjlighet att uttrycka dem.
– Jag har cirka 200 kvinnor på en WhatsApp-grupp i Kronoberg, jag delar allt som de kan gynnas av.
– Jag höll en utställning av fotografier som återspeglar naturens skönhet i Sverige i Växjös stadsbibliotek och vann utmärkelsen för den bästa utställningen från Sensus.
Växjö • Publicerad 9 augusti 2022

Shereen Ghazzawi kom till Sverige med sin man och två barn 2016. Hon bodde tidigare i Förenade Arabemiraten innan hon flyttade till Sverige. Shereen har en redovisningexamen med ett diplom i fotografering, men hon har inte haft tur att hitta ett jobb inom sitt område. Men hon stannar inte hemma och väntar på möjligheten att komma. Istället har hon aktivt deltagit i samhället genom de aktiviteter hon organiserar för kvinnor för att motivera dem att gå ut och engagera sig i samhället och att övervinna de svårigheter de står inför i det nya samhället. Hon grundade Arabys Aktiva Familjer med andra kvinnor. Dessutom organiserar hon många aktiviteter i samarbete med Sensus och Studiefrämjandet. Shereen höll också en utställning av fotografier som återspeglade naturens skönhet i Sverige i Växjö stadsbibliotek under en Sensus-aktivitet och vann utmärkelsen för bästa utställning.

Hur övervann du utmaningen i det nya landet?

Annons

– Jag hade ingen rädsla att möta livet i ett nytt hemland eftersom jag är en social person och gillar att lära mig om olika kulturer. Skillnad är inte ett problem för mig. Den verkliga utmaningen i det nya landet är inte skillnaden i kultur utan språket var utmaningen, som jag fortfarande arbetar med att utveckla.

Shereen började delta i kyrkans aktiviteter när hon bodde i Lammhult, där hon skapade en liten grupp kvinnor som träffades regelbundet och organiserade fritidsaktiviteter för barnen.

– När jag flyttade till Växjö gick jag till Nallen i Araby Familjecenter med mina barn och det fanns ett del för barn över fem år. Där fick jag lära känna många människor och det blev början. Jag träffade en kvinna som heter Adela som blev min inspiration när hon öppnade dörren för mig för att lära känna samhället och delta i aktiviteter. Adela och jag grundade Arabys Aktiva Familjer-föreningen med en grupp kvinnor från olika kulturer. Efter det startade jag en träningskurs för att undervisa magdans för kvinnor och sedan dess har jag börjat lära mig var Studiefrämjandet och Araby Park Arena betyder och vad Sensus är. Jag har lärt känna mig själv och upptäckt mina talanger. Sverige är ett land som tar fram talanger. Tidigare hade vi ingen möjlighet att uttrycka våra talanger. Men här började jag öva på min talang i magdans genom att lära kvinnor magdans, en talang som jag är stolt över att behärska. Jag upptäckte att jag kunde lära barn dansa, och genom Sensus startade vi en danskurs för barn. Jag startade en annan kurs med min man för att lära barn sjunga. Vi hade cirka 30 barn, säger Shereen Ghazzawi.

Varför valde du att lära magdans?

– Jag valde inte magdansen, utan magdansen valde mig. Jag nämnde också att dans är en talang som jag inte hade möjlighet att uttrycka tidigare. När jag kom till Sverige kunde jag uttrycka denna talang. Det var Adela som först föreslog för mig att jag skulle ha en danskurs.

Vilket meddelande vill du förmedla genom att undervisa i magdansen?

– Meddelandet är att befria dig med dans och ta fram ditt inre jag genom dans. Det finns många saker och många talanger begravda inuti oss som vi inte kan uttrycka av flera skäl, såsom känslan av skam kan bero på kultur, seder och traditioner, rädsla för kritik.

Shereen lär inte bara kvinnor och barn som dansar, utan organiserar många aktiviteter, som läsning, promenader och andra aktiviteter.

– Jag upptäckte att jag älskar att läsa och böcker, så jag startade en annan aktivitet för att uppmuntra kvinnor att läsa. Vi läser böckerna och träffas för att diskutera innehållet. Dessutom har jag en promenadaktivitet runt sjön och i olika områden i Växjö. Jag har också en cykelaktivitet. På sommaren åtföljs gångaktiviteten av barn. Vi uppmuntrar kvinnor att gå och träna, säger Shereen Ghazzawi.

Shereen påpekar att huvudmålet för alla dessa aktiviteter som riktar sig till kvinnor är att uppmuntra kvinnor att integrera i samhället och ta bort rädslan som leder kvinnor till rädsla för samhället på grund av kulturella skäl eller andra skäl.

Annons

– Idag har jag cirka 200 kvinnor på en WhatsApp-grupp i Kronoberg, med vilken jag delar allt som kan gynnas av, till exempel jobbannonser, utbildning och medvetenhet kurser, aktiviteter och andra. Vissa företag och organisationer har kontaktat mig för att nå målgrupperna om det finns aktiviteter eller annonser eller något liknande. Den här gruppen skapade jag personligen utifrån min önskan att hjälpa, eftersom jag mycket väl vet att det finns många som inte känner till tillgängliga möjligheter och behöver hjälp och vägledning, säger Shereen.

Shereen har en speciell aktivitet till kvinnor som heter "Damer pratar" och idén kring aktiviteten är att en grupp kvinnor träffas en gång i veckan för att prata om allt som stör dem.

– Gruppen har blivit en familj och vänner så att vi alla känner oss säkra på att prata om våra problem och rädslor. Ibland spelar vi spelet med ärlighet. Idén till den här aktiviteten kom från det faktum att vi bara vill att människor ska höra oss. Ibland vill vi inte ha lösningar eller råd, vi vill bara att folk ska höra och förstå oss. De flesta av kvinnorna är långt ifrån sina familjer och nära vänner, så vi behöver den här typen av vänskap och en känsla av säkerhet för att bli av med de tryck som står inför oss.

– Förutom denna aktivitet organiserar jag kvällar för kvinnor. Till exempel betalar alla som vill delta ett nominellt belopp, och vi bokar en plats och sätter ett visst datum där kvinnorna möts för att dansa och ha kul. Vi tillhandahåller också kaffe och mat. Eftersom Växjö saknar underhållande platser, så försöker vi skapa en så underhållande en atmosfär som möjligt, säger Shereen Ghazzawi.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons