Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Maha Nasser: Skriva ner mål är din väg till ett mer målmedvetet och givande år

Maha Nasser
Växjö • Publicerad 25 januari 2024
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Maha Nasser
Maha NasserFoto: Privat

Ett nytt år innebär nya början, nya ambitioner, nya förhoppningar och nya möjligheter. Början på det nya året är en blandning av mycket förväntan, hopp och löftet om en ny början. många börjar det nya året med en lista med mål och förväntningar. Alla har en önskan att göra en förändring i sitt liv. Denna förändring kan vara på en känslomässig, professionell eller personlig nivå. Det kan till och med vara en önskan att förändra något på en global nivå.

Är du en av dem som förbereder en lista med mål för det nya året? Svär du nya löften som du vill genomföra under det nya året? Har du ambitioner om att något ska förändras eller att något ska hända under det nya året? Kryssade du av målen du uppnådde förra året från listan och la till dem du inte kunde uppnå på nyårslistan för i år? Studerade och analyserade du de mål som du inte kunde uppnå, tog reda på orsakerna som hindrade dig från att uppnå dessa mål och utvecklade en ny plan för att uppnå dem i år? Är du en av dem som sätter upp mål för varje år du är på väg in i? Jag är en av de personerna. Varje år gör jag en lista över de mål som jag vill uppnå under det nya året och klassificerar dem under viktiga och mindre viktiga mål. Sedan skapar jag en plan för hur jag ska nå de målen. Jag når inte alla mål jag satt upp. Förra året uppnådde jag till exempel 12 mål av 20. Jag kände mig väldigt glad när jag kryssade av målen jag uppnådde. Mitt misslyckande med att uppnå dessa mål beror inte på att de inte är realistiska, utan för att de är kopplade till delmål som måste uppnås innan man når huvudmålen. Detta är något jag förbisett när jag förberedde målen för året. Min entusiasm för att nå huvudmålen gör att jag glömmer att sätta upp delmål. Dessutom tar stora mål ofta mer än ett år att uppnå. Jag är inte den enda som gör en lista med mål för det nya året, de flesta av oss gör det. Många har det som en tradition.

Annons

Det finns många saker som ofta underskattas när man sätter upp mål. Skriv först ner de mål och beslut som du faktiskt vill uppnå. Processen att skriva ner vad vi vill göra har en magisk effekt att omvandla abstrakta idéer till påtaglig verklighet. Att hålla dina mål i minnet och upprepa dem i ditt sinne är viktigt, men att skriva ner dem skapar avsikten och viljan att uppnå dem. Jag var en av dem som inte ville skriva ner sina mål. Jag inte såg vikten av det och nöjde mig med att behålla dem i mitt minne. Men efter att jag började skriva ner mina mål började jag faktiskt förvandla dem till verklighet. Även om bloggprocessen är enkel, är den kraftfull och adderar struktur och tydlighet till dina ambitioner. Att bara sätta penna på papper tvingar dig att uttrycka dina exakta önskningar, vilket förvandlar oklara tankar till konkreta mål. Tydlighet hjälper dig att veta exakt vad du vill ha och skapar engagemang. Din skrivna mållista blir också en väckarklocka och en ständig påminnelse om vad du strävar efter och skapar motivation under hela året. När du stöter på utmaningar, problem och hinder så kan en snabb titt på dina skrivna mål generera din beslutsamhet och hjälpa dig att hålla dig på rätt spår.

Alla drömmer och många kan sätta sina mål, men väldigt få planerar och genomför dem. Väldigt få människor envisas med att uppnå dessa mål och drömmar. Till exempel är det mycket trängsel på gym i början av det nya året på grund av de som bestämt sig för att gå ner i vikt under året, men i slutet av januari är det märkbart färre människor där. Detta indikerar att våra beslut och strävan efter våra mål saknar något mycket viktigt och avgörande för att uppnå allt vi vill. Det är uthållighet. Medan jag läste boken ”Den rikaste mannen i Babylon” stötte jag på en mening som var ett råd från en person till en annan person där han sa till honom: ”Om du bestämmer dig för att kasta en sten i floden varje dag, gör det varje dag. Och om du glömmer en dag och kommer ihåg att du inte kastade stenen medan du var inne halvvägs, säg inte: ”Jag ska göra det imorgon och kasta två små stenar istället. Gå istället tillbaka, trots att du är halvvägs någon annanstans, och kasta stenen i floden.” Det är det bästa rådet för att lära sig uthållighet. I strävan efter vad vi vill är uthållighet grundläggande för att uppnå våra drömmar och mål. Ett åtagande som inte kan skakas av ständiga utmaningar, problem och tvivel är det som särskiljer de som bara drömmer från de som förverkligar sina drömmar. Uthållighet är den verkliga hemligheten bakom att uppnå det vi vill och håller oss stadiga på vägen mot framgång. Framgång, prestationer och drömmar uppnås inte lätt. De kräver hårt arbete och förmågan att återhämta sig från misslyckanden. Utan uthållighet kan inledande entusiasmen minska när du möter hinder och tvivel om framgång kan överväldiga dig och leda till att du överger drömmar i förtid. Att skriva ner mål kan ge dig vägledning, men det är uthållighet som säkerställer att du håller kursen när resan blir tuff. Många av valen kan vara svåra och förknippas med osäkerhet och möjligheten för oväntade resultat. Men uthållighet är vapnet och styrkan som gör det möjligt för individer att övervinna svårigheter och hinder och insistera på att uppnå sina mål. Även när de misslyckas vet de att misslyckandet bara är det första steget till framgång. Det handlar om att hålla fast vid sina mål och tro på sin förmåga att uppnå dem.

Uthållighet åtföljs vanligtvis av smärta, särskilt i början. Men många har betonat att smärtan som följer med uthållighet är mycket mindre än smärtan av ånger som du känner när tiden går och du inte uppnår någonting trots att du hade möjligheten. I vår värld idag finns det många distraktioner och vi slösar bort tid utan att inse det, eftersom teknik och sociala medier har lyckats hålla oss i timmar framför mobiltelefonens skärmar utan att vi känner att det mest värdefulla vi har, vilket är vår tid, blir stulen från oss och kan inte ersättas. Så lär dig att skriva ner dina mål och stå ut med att uppnå dem. Använd skrivandet som en grundläggande kraft som stärker ditt engagemang, ger klarhet i dina mål och ansträngningar och uthållighet som en drivkraft som kan vända misslyckanden till en språngbräda. Om du är en av dem som inte skriver ner sina mål, gör 2024 till ett annorlunda år och börja skriva ner dina mål så ser du resultatet med dina egna ögon. Tänk inte bara på dina löften, ta upp en penna och börja skriva dig till ett mer beslutsamt och tillfredsställande år.

Annons
Annons
Annons
Annons