Annons
  1. العربية
  2. Svenska
  3. English

"Smaka och känn dig hemma" är konceptet för Ahmeds Bake House

Shahinaz Ahmed och Ahmed Yahya till Mosaik:
– Vi siktar på att skapa en kultur av populär mat och skapa en familjär atmosfär genom maten vi serverar.
– Invandrare till Sverige har svårt att hitta ett fast jobb. Så vi bestämde oss för att öppna ett eget företag.
– Vi tror att regeringen är den som bidrar till att skapa arbetslöshet genom de sociala bidrag den ger till arbetslösa under långa perioder.
Växjö • Publicerad 23 juni 2022
Foto: Maha Nasser

Med konceptet "Smaka och känn dig hemma" har paret Shahinaz Ahmed och Ahmed Yahya investerat i sitt familjeföretag "Ahmeds Bake House" för efterrätter och populära frukostar på Verkstadsgatan 18Å. Ahmed kom till Sverige 2005 och Shahinaz kom med sina barn 2007. Sedan dess har paret kämpat för att lära sig språket och integreras i samhället och arbetade på flera jobb tills de bestämde sig för att öppna ett eget företag 2020.

– Vi är palestinier från Irak, säger Shahinaz. Jag studerade samhälle i Irak på litteraturhögskolan och när jag var klar med mina studier skulle jag jobba som lärare på samma universitet. Men som kvinna med barn var det svårt att komma in på arbetsmarknaden, eftersom staten inte tillhandahåller vårdhem för barn. Kvinnan tvingas stanna hemma för att ta hand om sina barn och mannen bär det fulla ansvaret. När vi kom till Sverige ville jag jobba och integreras i samhället. Jag lärde mig språket genom att hjälpa mina barn med läxor, eftersom jag var tvungen att lära mig språket för att lära mina barn. Dessutom tittade jag på barns TV-program med mina barn. Men vi brukade prata vårt modersmål hemma eftersom det är viktigt för barnet att lära sig sina föräldrars språk.

Annons

Shahinaz studerade som barnskötare och arbetade på flera förskolor, men hon kunde inte hitta ett fast jobb. Ahmed är utbildad eltekniker i Irak, men han står nu med efterrätter, godis och bakverk. Ahmed har arbetat på många ställen, bland annat på en pizzeria, Växjöbageriet och livsmedelsbutiker. Efter det bestämde han sig för att öppna ett eget projekt tillsammans med Shahinaz.

– Invandrare till Sverige har svårt att hitta ett fast jobb. Så vi bestämde oss för att öppna ett eget företag. Vi lyckades även om vi öppnade under coronakrisen när risken för att misslyckas var stor. Sedan två år har verksamheten gått upp och ner. Anledningen till det är platsen för butiken eftersom det inte ligger synligt. Däremot har vi stamkunder som känner till vår plats, och nya kunder som besöker oss varje dag, säger Shahinaz och Ahmed.

Vad erbjuder ni kunder?

– Vi är ett familjeföretag, så det är vi som gör bakverk, efterrätt och mat på vårt sätt. För det som utmärker vår mat är att det är en lokal folkmat, och den som smakar på vår mat ska känna som om han är hemma eller sitter på en restaurang i ett av de populära kvarteren i sitt land. Vi erbjuder bland annat bakverk, kött, spenat, timjan, ost, kibbeh av alla slag, falafel, hummus, bönor, omelett med kött och utan kött, samt efterrätt som kakor, sesam, baklava och kunafa. De flesta av våra kunder kommer från de arabiska samhällena, och vi har även svenska kunder som tycker att vår mat har en speciell smak, och de älskar det vi erbjuder och de kommer till oss hela tiden. Vi växer hela tiden, till exempel beställde ett gäng elever en tårta till 4 elever och idag ringde de och beställde 175 stycken till ett bröllop.

Varför valde ni att satsa på hemlagad mat, vilket koncept vill du presentera?

– Vår företag är den enda företag i Kronoberg som serverar hemlagad mat, vilket inte är som restaurangmat. Vi vill få kunden att känna att han äter hemma och inte på en restaurang. Vi strävar efter att introducera folkmatens kultur och skapa en familjär atmosfär genom maten vi serverar. Det är detta som skiljer oss från andra. Till och med våra unga kunder, när de kommer, kallar mig "tant" och Ahmed "farbror". Detta gör oss verkligen glada och får oss att känna att vi faktiskt uppnår vårt mål att skapa en familjär atmosfär för våra kunder, säger Shahinaz.

Shahinaz älskar att laga mat, medan Ahmed älskar att göra kakor och godis. Därför förenade paret sin hobby i Ahmeds Bake House Company.

– Jag tycker verkligen om att göra bröd och godis och ser att jag gör ett kreativt arbete, samtidigt som jag blir glad när kunderna njuter av smaken på maten vi gör, säger Ahmed.

– Ahmed älskar arbete så mycket att vi inte ser honom hemma längre och vi har inte tid att spendera som en familj. Vi är på jobbet för det mesta men vi njuter verkligen av det vi erbjuder våra kunder, tillägger Shahinaz.

Har ni en plan för att utöka ditt projekt?

Annons

– Vi nämnde att vi har problem med lokaliseringen av butiken eftersom den inte finns i fasaden, så vi planerar redan nu att bygga ut butiken och flytta fasaden. Dessutom har vi nyligen öppnat en tjänst för att uppfylla önskemål om bröllop och evenemang som examensfester, födelsedagar och andra.

Vad var motivet som gjorde att du Shahinaz valde att arbeta när andra invandrarkvinnor väljer att stanna hemma och ta hand om barnen?

– Jag var tvungen att arbeta, först för mitt ekonomiska oberoende och för det andra för att hjälpa min familj. Det var vårt mål att inte låta våra döttrar vara beroende av CSN-lånet och vi arbetar för att stödja dem under deras universitetsstudier. Vi vill inte vara beroende av ekonomiskt stöd. Det är viktigt för kvinnor att arbeta och vara ekonomiskt oberoende och det är viktigt för dem att bidra till att bygga samhället. Du borde gå ut och jobba, möta livets utmaningar och lära dig nya saker, svarar Shahinaz.

Vad ger ni råd till dem som fortfarande har svårt att få arbete?

– För det första ser vi att regeringen är den som bidrar till att skapa arbetslöshet genom de sociala subventioner som ger långtidsarbetslöshet. En person måste tvingas hitta ett jobb och därför kommer han att söka jobb och han kommer att arbeta. För det andra råder vi nykomlingen till Sverige att först lära sig språket, integrera sig och om det inte finns möjlighet att få jobb kan man ta risken och starta eget.

–Jag råder alla kvinnor att gå ut och arbeta och uppnå sig själva. Man kan jobba samtidigt som man behåller sin identitet och den kultur man kommer ifrån. Svenska folket respekterar detta, för de har också en kultur som de bevarar och respekterar, tillägger Shahinaz.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons