Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sommarläger för flyktingar hölls i Växjö

Växjö • Publicerad 24 augusti 2022

Sensus och Rädda barnen har i samarbete med Växjö, Lessebo, Alvesta och Uppvidinge kommuner haft ett sommarläger för flyktingar på Holmarna i Växjö. Lägret hölls under sex dagar under den första halvan av augusti och nästan 300 flyktingar medverkade.

– Efter framgången för sommarlägret förra året beslutade vi att gå vidare och fortsätta aktiviteten. Vi riktar oss till grupper som inte kan resa under sommaren, till exempel flyktingar och personer med begränsad inkomst, och vi skapar en somrig atmosfär för dem så att de kan njuta med sina barn och känna Sveriges natur samt främja integration. Denna aktivitet är en del av projektet "Tidigare Insatser För Asylsökande". Innan lägret började var det utbildning för ledare som roddträning, utbildning i riskbedömning, barnspel och hur man kan hjälpa i allmänhet. Deltagarna är flyktingar som har ett LAMA -kort, och vissa har fått uppehållstillstånd. Till exempel är de flesta av dem som kom idag till lägret ukrainska flyktingar, säger Maha Ibrahim, aktivitetsledare på Sensus.

Annons

Lägret inkluderade många aktiviteter som fiske, båt kanot och målning för barn. Det fanns också musik och dans samt en tävling om rättigheter i naturen i Sverige. Det åts även fem måltider om dagen som inkluderade frukost, fika, lunch, mellanmål och middag.

– Denna aktivitet är en av många aktiviteter som hålls i olika kommuner i Kronoberg i samarbete med Sensus. Idag är den sista dagen för camping i Holmarna, där Växjö kommun tillät oss att campa gratis. Naturligtvis gjorde vi den här aktiviteten för dem som inte kan resa och ta sommarsemester. Vi bestämde oss för att göra en trevlig sak i naturen för att må bra under sommaren, glömma allt och detta är bra för hälsan. Projektet syftar också till att främja integration med andra kulturer, säger Maya Söderberg.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons