Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Svårt att locka personal till socialtjänsten

Kronoberg • Publicerad 14 oktober 2022
Foto: Nadia Hagberg

Varje år släpper Vision Socialchefsrapporten där socialchefer får svara på frågor om sin verksamhet. Årets rapport visar att problemen med att rekrytera och behålla personal är en stor utmaning vid landets socialtjänster. Det är en ökad efterfrågan på socialarbetare i Kronobergs län och under årets sju första månader hade 1 456 jobb inom socialt arbete i länet publicerats på Arbetsförmedlingens platsbank.

Vision anser att orsakerna till problemen med kompetensförsörjningen är bristerna i arbetsmiljön.

Annons

– En självklar utgångspunkt för att lösa kompetensförsörjningen är att förbättra arbetssituationen för socialsekreterare och andra yrkesgrupper inom socialtjänsten. Det måste finnas resurser för att utföra jobbet och arbetsbelastningen måste vara rimlig för att göra socialtjänsten mer attraktiv som arbetsplats, säger Anette Eismar, ordförande i Vision kommunavdelning Växjö.

Det är tuffast att få tag på socialsekreterare och medarbetare inom äldreomsorg.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons