Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Växjö firar kulturnatten och visar upp stadens kulturarv

Växjö • Publicerad 1 februari 2024
Ingemar med några artister från Trottagårdens diverse.
Ingemar med några artister från Trottagårdens diverse.Foto: Maha Nasser

Under olika dagar på året firar svenska städer årligen en kulturnatt i syfte att visa upp det rika kulturarvet i Sverige. Man vill spegla den kulturella mångfald som utmärker Sverige och ger landet en särpräglad och unik kulturell karaktär från många länder. Växjö, litteraturstaden som är Kronobergs bankande hjärta, firar också Kulturnatten den 27 januari varje år. Evenemanget förvandlar staden till en levande plats full av kreativitet och människor. När natten faller kan du se de blinkande ljusen som dekorerar staden. Växjö visar upp sig från sin bästa sida denna kväll. Kulturarv blandas med samtidskultur, vilket speglar Sveriges kulturella mångfald. Officiella och inofficiella organisationer och institutioner deltar i att fira denna natt och visar upp sina aktiviteter, vilket ljussätter stadens mångfaldiga kulturella identitet. Många olika konstnärliga aktiviteter anordnas, dets spela musik, dansas folkdans, hålls föreläsningar, presenteras konstutställningar och många andra aktiviteter som lockar människor att delta i firandet och att njuta av atmosfären.

Många tävlar denna kväll för att visa sina aktiviteter och vad de gör under året. Dessutom är många parter måna om att lyfta fram stadens kulturarv, vare sig det är för de lokala invånarna eller att ge möjlighet för de som kommer till Sverige för att upptäcka stadens kulturbestånd och lära känna det på nära håll. Bland de institutioner som presenterar exceptionella föreställningar och spelar en viktig roll i denna kväll är Växjö bibliotek, det fria ordets hus, Växjö konsthall och många andra institutioner. Dessa platser ger besökarna möjlighet att se liveframträdanden, interaktiva utställningar, artister och skapa konstnärlig interaktion med det svenska samhället. Till exempel presenterade Växjö bibliotek i år många aktiviteter så som uppträdanden. Bland annat bjöds det folkloristisk dans, som lockade många besökare. Det fria ordets hus progam var också fullsatt av uppträdanden, livemusik, föreläsningar och andra aktiviteter.

Folkdansgruppen i Växjö bibliotek
Folkdansgruppen i Växjö bibliotekFoto: Maha Nasser
Annons

– Hela staden visar upp sina verksamheter. Till exempel körer, som till vardags sjunger för sig själva. Men här får alla komma ut och presentera sitt arbete och vad de gör. De får träffa människor. Jag vill tro att de tusentals besökare som är ute under den här kvällen går runt och tar del av så mycket som möjligt. Det är kul att alla vill göra någonting. För de som kommer från andra länder än Sverige så är det roligt att komma och titta och upptäcka svensk kultur, säger Joakim Granlund, kulturutvecklare på det fria ordet hus.

Det svenska firandet av kulturnatten är inte bara ett evenemang, utan snarare ett åtagande från deras sida att återuppliva sitt kulturarv och bekräfta sin stolthet. Visa sin vilja att bevara det. Därför har alla något att bjuda på denna kväll och alla är måna om att vara med och delta i kulturnatten. En av parterna som anordnade kulturnattens aktiviteter var Trottagårdens diverse i Växjö i samarbete med Kulturföreningen liv & lus. De anordnade en härlig kväll som innehöll många utmärkande föreställningar, det var allt från gitarrspel och sång till teater, föreläsningar, samtal om drömmar och symboler och många andra intressanta inslag alla speglade Växjös kulturarv.

Stadsljus.
Stadsljus.Foto: Maha Nasser

– Kulturnatten är viktig för att visa upp svensk kultur. Det är trevligt att ha många föreställningar på olika platser som ger människor möjlighet att gå runt och njuta. Vi firar Kulturnatten tillsammans med en förening som heter kulturföreningen liv & lust och de brukar syssla med musik och lite teater. Det kommer börja med musik, sång och teater. Sen är det en författare som ska berätta om sina böcker. Sen avslutas kvällen med mer musik, säger Ingemar, arrangör av kulturnatten i Trottagårdens diverse i Växjö.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons