Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Växjöbo fick in 310 000 på kontot: ”Trodde det var skatteåterbäring”

Växjöbon trodde att de 310 000 kronor som trillade in på hans bankkonto var en oväntad ”skatteåterbäring”. Nu döms han mot sitt nekande för grovt penningtvättsbrott.
Växjö • Publicerad 7 oktober 2022
polisgenrebild
polisgenrebildFoto: Tomas Löwemo

En byggfirma i Stockholmstrakten behövde förra våren snabbt en hjullastare till ett byggprojekt och hittade en Blocket-annons med ett lämpligt objekt.

Firman kom överens med säljaren via telefon att hjullastaren skulle levereras omgående och man betalade därefter fakturan på 310 000 kronor för fordonet.

Annons

Men när ingen hjullastare dök upp – och säljaren inte gick att få tag på – fick firman vända sig till polisen om anmäla händelsen som bedrägeri.

Polisens utredning visade att de 310 000 kronorna hade satts in på ett bankkonto som tillhör en 55-årig man i Växjö. Samma dag som insättningen skedde överförde Växjöbon merparten av pengarna till andra personers konton.

55-åringen blev misstänkt och åtalad för grovt penningtvättsbrott, eftersom han enligt åklagaren hade ställt sitt bankkonto till förfogande, disponerat över pengarna och försökt ”dölja att de härrör från brott”.

När 55-åringen förhördes nekade han till att ha gjort något brottsligt. Han berättade att han blev överraskad när de 310 000 kronorna som flöt in på hans konto. Han trodde det var skatteåterbäring och han använde pengarna för att betala av sina skulder.

Växjö tingsrätt anser att 55-åringens berättelse helt saknar trovärdighet och han döms nu för grovt penningtvättsbrott.

Minimistraffet för grovt penningtvättsbrott ligger på sex månaders fängelse men 55-åringen döms i stället till skyddstillsyn, eftersom det enligt rätten ”kan bidra till att han avhåller sig från fortsatt brottslighet”.

Han döms att betala cirka 250 000 i skadestånd till den drabbade firman.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons