Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Växjöföretag diskriminerade inte gravid kvinna – ”hade kunskapsluckor”

Kvinnan hävdade att hon tvingades sluta för att hon blev gravid. Enligt företaget berodde uppsägningen på för stora kunskapsbrister.
Nu beslutar DO att kvinnan inte har blivit utsatt för någon diskriminering.
Växjö • Publicerad 9 januari 2024
Arkivbild. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
Arkivbild. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.Foto: PETTER ARVIDSON

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har utrett ett ärende med ett misstänkt fall av diskriminering på ett större företag i Växjö.

Det var sommaren 2022 som en kvinna fick en sex månaders provanställning på Växjöföretaget men när en månad återstod avbröt arbetsgivaren plötsligt anställningen och hon fick sluta.

Annons

Kvinnan anmälde företaget till DO och hävdade att det var hennes graviditet som gjorde att hon blev uppsagd. Enligt kvinnan berättade hon direkt för sin chef att hon var gravid. Därefter blev hon missgynnad och företaget visade ingen förståelse för hennes situation.

Företaget förklarade i sitt svar till DO att graviditeten inte alls var orsaken till att provanställningen avslutades. I stället var det – enligt företaget – kvinnans alltför stora kunskapsluckor gällande arbetsuppgifterna som fällde avgörandet.

DO har nu granskat ärendet och beslutar att företaget inte har gjort sig skyldig till någon olaglig diskriminering. Enligt DO står ord mot ord i fallet och ”det finns inte stöd i utredningen” för kvinnans uppgifter om att hon blev utsatt för diskriminering.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons