Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Maha Nasser: Vi återgår till livet när vintern släpper sitt grepp till fördel för våren

Maha Nasser
Växjö • Publicerad 3 april 2024
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Maha Nasser.
Maha Nasser.Foto: Privat

Nu tar vi farväl av en årstid som gått och välkomnar en årstid som har kommit, tar farväl av vinterns frost och välkomnar solens värme. Vi välkomnar vårens ankomst, en säsong av förvandling och firande. Vi njuter av skönheten i naturens pånyttfödelse och varmare dagar. Vårens värme blåser liv i vinterns långa, kalla nätter och solens ljus skingrar mörkret. Allt på jorden längtar efter solens strålar och förbereder sig ivrigt för en återgång till livet. Men vi som människor har olika erfarenheter av att anpassa oss efter årstiderna. Det finns till exempel de som älskar vintersäsongen, det finns de som inte gillar det och otåligt väntar på vårens ankomst och det finns de som förhåller sig neutralt.

När vintern kommer blir dagarna kortare, temperaturen sjunker, stillheten och lugnet sjunker överallt runt omkring oss. Allt verkar stilla och fruset. Det finns de som älskar vintern. Kanske älskar vissa vintersäsongen med allt vad den för med sig. Till exempel skridskoåkning på frusna sjöar och andra aktiviteter som man inte kan göra någon annan årstid. Kanske gillar en del vinterstämningen, mörkret, isoleringen och möjligheten som vintern ger att isolera sig med en bok och en kopp kaffe. Med vintern kommer också december, den mest speciella och unika månaden på året. Månaden som samlar nära och kära, dess nätter fyllda av kärlek och nöje, marknaderna är fulla av människor och dess atmosfär är fylld av glädje och förtjusning. Människor som köper presenter, förbereder sig för att fira jul och förbereder sig med längtan och entusiasm för att träffa familj, nära och kära. En månad då barn och vuxna gläds och en sorts trygghet når in i själen. Till och med synen av snö är vacker i december, särskilt när den reflekterar belysningen från gatulyktor och julstjärnor. Det tillför magi till omvärlden och får oss att känna oss som om vi lever i ett underland. Dessutom är vinter och snö en integrerad del av svenskarnas kulturella identitet. För vissa är vintern en tid av vila, läsning och meditation. En årstid som återförbinder oss med naturen. Men för många kan de långa, mörka nätterna och den bittra kylan vara skrämmande.

Annons

Jag blev till exempel kär i vintern och synen av snö när jag såg den för första gången, men denna kärlek varade tyvärr inte länge. Jag blev snabbt uppslukad av vinterstämningen och insåg varför många känner sig upprörda över den här säsongen och varför många älskar soluppgången efter dess frånvaro.

Vintern har varit stressig för mig i år. Den låg så tungt på mitt bröst att jag inte kunde andas. Mörkret, kylan och vinterstämningen fick mig att känna mig som om jag befann mig i ett stort, gränslöst fängelse. Jag vet inte varför jag i år kände mig mer upprörd över vintern än något tidigare år. Kanske för att jag fokuserade på alla dess tråkiga detaljer. Kanske berodde det på min kamp varje morgon när jag gick för att ta bort snön från min bil. När jag var klar hade mina fingrar förvandlats till glasstrutar och blåsa värme i dem längs vägen. Kanske var det mörkret, isoleringen, stillheten och allt som vintern för med sig. Kanske var det alla dessa skäl tillsammans. Det kan också bero på att vi som är uppvuxna i varma länder har svårt att anpassa oss till det kalla klimatet och att vi inte kan njuta av vinteraktiviteter på samma sätt som de som växt upp här. De vet hur man gör vintern härligare.

Jag minns att när jag kom hit visste jag inte hur jag skulle hålla min kropp varm. Jag hade ofta fel kläder och fel skor. Sen lärde jag mig att vintern kräver att man bär lager av varma kläder som håller kroppen varm. Jag älskar vintern och synen av snö i december eftersom det, som jag nämnde tidigare, är en magisk månad som är unik från årets alla månader. Men så fort vi är färdiga med jul och nyår förvandlas synen av snö till en deprimerande och tråkig syn, precis som en gäst som stannar för länge.

Men här står vi nu och tar emot den varma vårsolen efter att vintern har släppt sitt iskalla grepp och naturen har börjat förvandlas till en färgstark, livgivande målning. Våren kommer, säsongen av födelse och förnyelse, med doften av rosor, ljusa färger och värmen från solen som sprider sig till våra kroppar. Som får oss att känna livets puls och vitalitet igen, som tillkännager slutet på kylan av vintern och uppvaknandet av naturens slumrande skönhet. Jag är glad att våren har kommit. Jag fällde till och med tårar när de meddelade vårens ankomst på nyheterna och sa att de hade sett fågelflockar återvända till Sverige. Då kände jag att vi återvände till livet, precis som de där fåglarna återvände till Sverige. Våren är säsongen av ny början där allt kan födas på nytt. En säsong av inspiration och förnyat hopp. När snön smälter vaknar vår vackra stad till liv med ett kalejdoskop av färger och ljud. Där torra utrymmen börjar förvandlas till utrymmen levande med vårfärger. Det är dags för träden som stod kala under vintermånaderna för att göra sig redo att ta på sig sin vackra gröna klänningar.

Åsynen av detta naturliga landskap fyller våra hjärtan med lycka och häpnad. Det påminner oss om den ändlösa cykeln av förnyelse som sätter livets rytm. Vi oss redo att njuta av solens värme och andas frisk luft. Med en känsla av frihet och befrielse återvänder vi till livet med stor optimism och entusiasm. Våren är en årstid som vittnar om jordens återfödelse. Vi har också en ny födelse varje vår. Vi förändras inifrån, och många övertygelser förändras med oss.

Våren är inte en årstid för att njuta av naturens skönhet och solens värme, utan snarare en tid för inspiration, tillväxt och förnyelse. Detta på ett personligt, professionellt, emotionellt och socialt plan. Vi skakar av oss vinterns mörker och slöhet och omfamnar oändliga möjligheter. Vi kan se hur jorden vaknar ur sin långa, kalla dvala för att omfamna solens värme, och även vi kommer ut ur vinterns mörker och kyla med en förnyad känsla av mål och beslutsamhet.

Vårens ankomst varje år efter vinterns mörker och kyla lär oss att oavsett hur hård vintern är så finns det alltid ett löfte om en ny början, chansen att börja om. Våren är en symbol för ungdom. Våren väcker förnyat hopp i oss, precis som den väcker djur och för dem ut ur deras skydd. Den väcker frusna växter som försöker ta sig fram och stå högt igen och förklarar sitt uppror mot naturen. Den naturliga bild som våren målar upp för oss får oss att känna förvåning och glädje inom oss, när vi bevittnar livets mirakulösa cykel som utspelar sig framför våra ögon. Våren handlar inte bara om milt väder och naturens skönhet, utan den ger också goda nyheter till dem som längtar efter kulturaktiviteter, festivaler och evenemang. För våren genererar lusten att fira allt.

Kanske har jag lagt mer skuld på vintern än den förtjänar. Men jag vet mycket väl att vintern, hur hård och tråkig den än är, bär på stora budskap och lärdomar.Vintern och våren fungerar också som en gripande påminnelse om livets kretslopp och dess flexibilitet. Vi kan se naturens motståndskraft inför motgångar, och hur den kommer fram ur vinterns mörker med en envishet som väcker vördnad och beundran. Det ger oss en lektion i tålamod och hoppets styrka, precis som de där ömtåliga knopparna som trotsar vintern och sedan tränger sig igenom den hårda marken och står med stolthet som naturen böjer sig för i respekt och vördnad. De är bevis på kraften av hopp och förnyelse, och påminner oss om att även i de mörkaste tider finns det alltid löften om en ljusare morgondag.

Annons
Annons
Annons
Annons