Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Yafa Ahmed drömmer om ett liv som världsberömd frisör

Växjö • Publicerad 20 maj 2024
Yafa Ahmed.
Yafa Ahmed.Foto: Privat

Yafa Ahmed kom till Sverige 2013 som 12-åring, men idag är hon en entreprenör och driver en egen frisörstudio . Yafa öppnade Yafa Glam House Salon i Teleborg i Växjö och arbetar hårt för att utveckla sin kompetens. Enligt Yafa hade hon svårt att få jobb som frisör på andra salonger på grund av sin hijab, så hon bestämde sig för att öppna en egen salong. Hon är fast besluten att utmärka sig och lyckas för att förmedla ett budskap till samhället att en person inte bestäms av sina kläder, utan av sin beslutsamhet. Yafa drömmer om att bli en global frisör, ha egna varumärken i hennes namn.

– Jag planerade inte att öppna en salong direkt efter mina studier. Min plan var att jobba i fem år och samla in pengar för att kunna öppna en salong, men på grund av min hijab så blev det svårt för mig att hitta någonting. Så jag bestämde mig för att öppna en egen salong. Min bror var den som uppmuntrade mig att göra det. Han stöttade mig med pengar för att starta företaget. För närvarande har vi två avdelningar i salongen, Amigos-avdelningen för män och Yafa Glam House-avdelningen för kvinnor. Jag håller just nu på att förbereda ett väntrum med kaffe och fika, säger Yafa Ahmed till Mosaik

Annons

Varför valde du en karriär som frisör?

Till en början var det en hobby. När jag sökte till gymnasiet fanns det ett frisörprogram, så jag missade inte tillfället och ansökte direkt. Vi tränade bra i skolan då vi hade en salong i skolan och vi hade praktisk träning i riktiga salonger. Jag tränade på mina familjemedlemmar. Jag arbetade mycket med att utveckla mina färdigheter efter skolan och tog onlinekurser, tittade på YouTube-lektioner och tog efter professionella frisörer.

Vilka tjänster tillhandahåller du dina kunder?

– Klippning, färgning, hårvård och smink.

Trots salongens avstånd från centrum säger Yafa att det finns en stor efterfrågan på grund av universitetet.

– De flesta av våra kunder är studenter. Därför har vi lite billigare priser än andra salonger. Jag vill att mina tjänster ska vara tillgängliga för alla. Jag fokuserar inte på vinst i första hand, utan på att ge kunden god service. Vi försöker alltid skapa en atmosfär full av vänskap och förtrogenhet på stället, så att kunden känner att han eller hon hälsar på en vän och inte bara går till frisören. Vi söker en anställd specialiserad på nagelvård och extra ögonfransar för att även kunna tillhandahålla det, enligt Yafa Ahmed

Yafa älskar sitt yrke väldigt mycket. Hon menar att en frisör ofta är mer än bara en frisör, utan ibland kan spela rollen som psykolog också.

– Många klienter tycker om att prata om sig själva, sina problem, saker som gör dem glada och saker som gör dem ledsna. Vi öppnar våra hjärtan för dem och lyssnar. Det kan handla om studier, var de gjort i livet, sina partners et cetera. Som frisörer får vi höra kundernas berättelser som hjälper dem att känna sig bekväma. Naturligtvis krävs det för att bygga förtroende hos kunderna, säger hon.

Vilka är dina framtidsplaner och drömmar?

– Jag drömmer om att bli en världsberömd frisör. Min förebild är Mounir, en internationell frisör. Jag vill ha produkter i mitt namn, smink i mitt namn, hårfärger i mitt namn och så vidare. Jag vill ge en professionell och framstående service till människor. Jag vill uppnå min dröm och lyckas trots att jag är ung, från en annan kulturell bakgrund och beslöjad. Jag vill säga till folk, ”Det är inte kläderna som gör oss till dem vi är, utan snarare vår beslutsamhet

Annons

Funderar du på att expandera?

– Ja, inom en snar framtid kommer den här salongen endast att vara för män och jag kommer att öppna ett multi-avdelningscenter specifikt för kvinnor. För att jag kunna tillhandahålla alla skönhetstjänster, inklusive nagelvård och ögonextensions.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons