Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Ett möte med livet

En krönika av Maha Nasser.
Publicerad 29 maj 2019 • Uppdaterad 30 maj 2019
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag kommer ihåg ögonblicket när jag klev av flygplanet vid Kastrups flygplats. Jag såg framemot att få se landet, som jag länge drömt om att en dag få uppleva. Landet jag hade hört så mycket om, naturen och det trevliga, fredliga, livsbejakande folket. Jag kommer fortfarande ihåg dagen jag fick besked om att få komma till Växjö. Mitt hjärta skuttade av glädje. Det var den bästa dagen någonsin. När jag anlände till Växjö så såg jag en charmig liten stad full av liv och frihet.

Den 29 april förra året så hade jag ett möte med livet och nu har jag varit här i Sverige i ett år. Under det året så har jag aldrig känt mig utfryst, den naturliga känslan man kan få i ett land där man inte hör hemma. Trots att jag kom från ett främmande land med annorlunda tradition, kultur och språk så behandlades jag inte som en invandrare. Jag kände en tillhörighet till landet från dagen jag anlände. Jag hade läst en hel del om Sverige och dess folk. Det är inget tvivel om saken att Sverige står som en ikon för fred och en symbol för frihet. Det svenska folket är ett fredligt och vänligt folk som förkastar rasism. Efter att ha levt med dem så har jag lärt mig en del. Svenskar uppfattar människovärdet likt få av världens medborgare, de respekterar mänskliga rättigheter och frihet. De älskar livet, lugnet och naturen. De älskar kulturell mångfald och har ett stort intresse för att lära sig om andra kulturer. De har hög social kompetens och respekterar andra människors privatliv. Detta folk har lärt mig den sanna innebörden av mänsklighet.

Annons

Man märker lätt svenskarnas kärlek till naturen. Man ser bostäder fulla med träd och dekorativa blommor. Samt parker dekorerade med växter i olika färger. Jag trodde knappt mina ögon när jag såg vårens alla blommor blomma för första gången. Alla olika färger, former och dofter. Folk sålde blommor på torgen och jag ville köpa varenda en. Jag har älskat naturen likt svenskarna, även trädens förvandling under hösten och alla dess färger. Likt en välklädd dam med garderoben full av eleganta plagg. Hon klär sig precis som hon vill, varje dag som om hon vore på väg till sin älskare. När vintern kommer så klär hon av sig sin skrud, redo att bära sin bröllopsklänning och göra slut på den långa väntan och lidandet. När vinter kommer så är det främst vitt som ger själen glädje. Det var första gången jag såg snö, och synen av snön skänkte mitt hjärta värme. Jag blundade och fann mig själv i Underlandet, det konstiga landet Alice besökte. Scenen blir till inspiration för poeten att skriva de vackraste orden och ge uttryck för sin älskade likt snövit. När han ser snöns glimmer på grenen, likt diamanter. Konstnären låter penseln leka för att måla de vackraste målningarna.

Jag har upplevt fyra riktiga årstider. Jag har omfamnat frihet. Jag har lärt mig mycket och fått saker jag tidigare inte haft. Jag har fått stöd, uppmuntran och en hel del möjligheter. Jag spelade piano för första gången och tog sånglektioner. Jag har tagit ett steg i rätt riktning för min dröm att sjunga och spela för fred och kärlek. Jag har blivit starkare, mer mogen och mer självsäker. Jag har lovat mig själv att inte vara tyst längre, jag tänker alltid vara en röst för dem utan. Jag sa det från första början, jag hade ett möte med livet.

Annons
Annons
Annons
Annons