Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية
Nyheter

Mansoor Mustafa älskar att flyga och hjälpa andra

Mansour Mustafa till Mosaik:
– Jag älskar vetenskap mycket, så jag strävar efter att lära mig mer och lära ut andra.
– Jag har en plan för att starta en flygakademi i Sverige.
Växjö • Publicerad 25 juni 2021
Foto: Maha Nasser

Mansoor Mustafa, en ung man som kom från Jemen med sin familj till Sverige 2004, bär med sig sin stora dröm om att flyga i luften och bli pilot. Efter sin gymnasie- och universitetsutbildning i Sverige tog han en doktorsexamen i datavetenskap samt en magisterexamen i personalhantering från Oxford University. Därefter tog han en magisterexamen i pilot flygplan och sedan ett diplom i politik. Mansoor uppnådde sin dröm som pilot och idag arbetar han samtidigt som pilot och flyginstruktör. Mot bakgrund av Corona Krisen arbetar Mansoor för att leverera vacciner till länderna i Mellanöstern och Europa. Han påpekar att det inte är allt. Han vill fortfarande lära sig mer och skapa nya drömmar och sträva efter att uppnå dem.

– Jag fick en del av min grundutbildning i Sverige och sedan sekundär på katedralskolan. Vid den tiden arbetade jag deltid och studerade. Jag arbetade med Open Channel och Channel 4, som videoproducent och kameraman. När jag började på universitetet träffade jag många studenter av olika nationalitet. Jag blev förvånad över att dessa studenter inte visste så mycket om Sverige, till exempel Sveriges lagar, livet i Sverige och svensk kultur och rättigheterna för utländska studenter i Sverige. Så jag bestämde mig för att hjälpa eleverna med det och öppnade en YouTube-kanal genom vilken jag introducerade videor som visar livet i Sverige och kulturen. Jag har också strävat efter att främja turismen i Sverige. Utöver det att hjälpa människor som kommer till Sverige genom motiverande meddelanden och idéer som kan hjälpa dem att hämta inspiration. Nyligen gjorde jag den här kanalen till en vetenskaplig kanal. Jag älskar vetenskap mycket, så jag strävar efter att lära mig mer och lära ut andra, säger Mansoor i en intervju med Magazinet och Mosaiks nyhetswebbplats.

Annons

Mansoor tror att det finns många unga människor som blir frustrerade när de kommer till Sverige och möter utmaningarna i det nya landet. Istället för att möta dessa utmaningar tillgriper de att spendera sin tid hemma med spel, tv och sociala medier.

– Några säger att de tjänar lite pengar genom att spela spel. Men jag tror att det inte är ett hälsosamt sätt att leva och utvecklas från sig själv. Det kan vara möjligt under en pandemi men som ett sätt att leva tror jag att du kommer att förlora mycket. Vanligtvis argumenterar de för att det inte finns jobbmöjligheter. Det är sant att det finns få jobbmöjligheter, men om du vill arbeta kommer du att hitta jobb. Han säger och fortsätter ”Jag valde till exempel nyligen att hjälpa människor som letade efter arbete genom företaget arbetslivsresurs, så jag upptäckte att många förändrar sin självkänsla efter att de hittat ett jobb eftersom man känner att han är produktiv, så han är av värde. Det är också olyckligt att vi hör att vissa människor bara pratar om sina rättigheter och glömmer sina skyldigheter, så jag vill påminna dem om att precis som du har rätt, har du en skyldighet.

Mansoor bor med sin familj i Sverige och säger att hans familj är hans lilla värld där han känner sig glad och trygg. Dessutom älskar han att träna och säger att idrott lär dig tålamod och disciplin och arbetar tillsammans med utvecklingen av din kropp och själ.

Vill du arbeta i politik?

–Jag har fått ett diplom i politik, även om jag inte vill arbeta inom det politiska området. Men jag skulle vilja förstå detta område och hjälpa andra att förstå det genom politisk analys. Det finns mycket brist på politisk medvetenhet bland unga människor, så jag skulle också vilja ge hjälp på detta område.

Vad är din framtida ambition?

– Om en person slutar drömma kommer livet att sluta. Därför har jag fortfarande många drömmar i tankarna. Jag kommer att prata om det viktigaste av dem, som jag redan har börjat planera, är att inrätta en flygakademi först i Sverige och sedan i Jemen. Eftersom jemenitiska ungdomar inte har de enklaste möjligheterna inom utbildning så behöver de mer stöd och hjälp. Förutom att jag arbetar med ett annat projekt, men jag kan inte förklara det just nu.

Flygfältet är ett av de områden som orsakar miljöskador, vad är din kommentar till det?

– Jag stöder orsaken till den globala uppvärmningen. Men det är säkert att det kommer att finnas miljövänliga flygplan under den kommande perioden.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons