Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Maha Nasser: Krönika: Är svenska folket ogästvänligt?

Maha Nasser
Växjö • Publicerad 9 augusti 2022
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den senaste tiden har hashtagen "Swedengate" spridits och kritiserat svenska folket som ogästvänligt. Där många åsikter och berättelser om ämnet sprids över världen på olika språk. Flera aktivister i sociala medier diskuterade frågan, och flera medier i olika länder i världen diskuterade också frågan, vilket väckte frågan för många om detta är sant.

Allt började med att någon postade ett inlägg på det populära Reddit-forumet och ställde en fråga: Vilken är den konstigaste situationen du har varit i på grund av andras kultur/religion? Inlägget fick mycket interaktion och kommenterade det runt om i världen. En av kommentatorerna sa i kommentaren att den konstigaste situationen han gick igenom var när han lekte med sin svenska kompis på sitt rum och medan de lekte kallade hans mamma högt och sa att middagen var klar. Och hans vän bad honom att vänta på sitt rum tills han hade avslutat sin middag.” Denna kommentar väckte en världsomspännande debatt om Sveriges kultur. Det fick människor att interagera runt om i världen. Många tyckte att detta var en konstig kultur och frågade om det var sant. Många anklagade svenskarna för snålhet. De sa: "Hur kan ett lugnt land och ett av de lyckligaste länderna i världen vara så ogästvänligt?" Många frågar hur en familj kan äta utan att bjuda in gästbarnet som inte har ätit sin mat ännu, att dela bord med dem.” Medan många svenskar kommenterade frågan och anförde flera skäl, varav den viktigaste är respekten för barnets föräldrar som redan har lagat mat till sitt barn och vill dela mat med honom. Andra sa att vi inte lagar mer mat än vad familjen behöver, och därför finns det inget överskottsmat för att mata en oväntad gäst. Vissa sa att det var normalt, och det konstiga var att mata ett barn som kom för att leka. Några sa att gäster skulle komma på inbjudan. Andra sa att barn hade en bestämd tid att äta så att de borde vara hemma vid den här tiden, och att mata dem hemma hos vänner skulle förstöra familjens ordning. De flesta av svenskarna nämnde att det handlar om att respektera andra familjers integritet, eftersom de kan ha lagat mat till sitt barn och vill dela mat med honom, och de kan bli arga om han kommer tillbaka mätt, och mata honom kan vara en antydan från dem att familjen inte bryr sig om sitt barn och lämna honom hungrig. Etnologen Håkan Jönsson säger i Aftonbladet "Det finns en historisk dimension i denna sed, som är att det svenska samhället var ett bondesamhälle och man behövde vara sparsamma på grund av bristen på mat och det var därför fikakulturen kom, så att folk kunde bjud in varandra att dricka kaffe men inte äta." Även om detta är en gammal sed med sina historiska och kulturella dimensioner, och den finns inte längre och nu äter vänner hemma hos varandra, men folk pratar fortfarande om det.

Annons

För mig var detta inte nytt för mina öron eftersom det är precis vad en av mina vänner sa till mig och sa att den här situationen hände honom när han var ung. Naturligtvis blir man förvånad vid första anblicken av denna vana, särskilt de som kommer från olika kulturer. Det som kommer att tänka på är att det är rimligt att de inte har tillräckligt med mat för att mata ett barn, förutom att de tänker på barnets känsla i den tidpunkt när en kompis går och äter medan han väntar i rummet vid den tidpunkt då han kan också vara hungrig. Och när vi ytligt utvärderar situationen utan att veta de verkliga orsakerna bakom det ser vi att detta är snålhet!

Men min fråga är till alla som kommit till Sverige och bor här och känner svenska folket på nära håll. Är svenska folket ogästvänligt?

Är svenska folket ogästvänligt i en tid då Sverige öppnade sina gränser för hundratusentals flyktingar från olika länder och svenskarna öppnade sina hjärtan för oss innan sina hem och delade med oss sina hem och jobb? I en tid då många folk som hävdar dygd och generositet vägrade låta oss passera även från sitt deras länder. Är inte Sverige ett av de mest generösa länderna när det gäller att ge humanitärt bistånd? Kanske är det lätt för någon som inte bott i Sverige att säga det, men inte från de som träffat och känt svenskarna. Jag säger till dem som säger att svenskarna är ogästvänliga människor, att Sveriges folk är de bästa gästvänliga människorna. När svenskarna bjuder dig att äta med dem, sätter de sig inte vid bordet innan du sätter dig ner och väljer den plats där du ska trivas, och de tar inte maten förrän efter att du tagit tillräckligt med mat åt dig. När svenskarna bjuder in dig att äta med dem gör de sitt bästa för att servera den mat du gillar och ser till att fråga dig vilken typ av mat du gillar och om du gillar en viss typ av dryck, och de respekterar din matvana. Sedan jag landade i Sverige har allt varit annorlunda. Jag minns fortfarande hur svenska folk log mot mig och välkomnade mig varmt. När jag kom var jag helt ensam, men jag var omgiven av svenska vänner som tog väl hand om mig. Jag firade min födelsedag för första gången i Sverige med svenska vänner . Jag var inbjuden till alla tillfällen som svenskar firar, även de som skulle vara familjemedlemmar, jag brukade fira med dem och kände mig som en av dem. De överöste mig med sin generositet, vänlighet och kärlek. Jag har inte glömt hur svenskarna öppnade sina hjärtan för mig innan sina hem. Jag håller inte på att nämna folkens fördelar och nackdelar, annars skulle jag nämna många människor som idag hävdar dygd och generositet och vars hjärtan är fulla av hat och rasism. Människors dygder dyker upp när svårigheter uppstår, inte när vi alla mår bra.

När vi pratar om verklig generositet tror jag att verklig generositet inte är att du bjuder in mig på en måltid hemma hos dig. Verklig generositet är att du behandlar mig som en människa och ger mig alla mina rättigheter. De som säger att svenska folket är ogästvänligt vet inte att svenska folket inte kallar invånarna i Sverige för flykting eller invandrare, utan de kallar dem snarare för nysvenskarna för att de inte ska känna att de är mindre än dem. eller att de inte tillhör dem. Vid en tidpunkt då många människor har bott i vissa länder i mer än femtio år och fortfarande betalar för förnyelsen av uppehållstillstånd, och kallas en utlandsstationerad.

Annons
Annons
Annons
Annons